Dr. Tuve Mårtenssons besvarar frågor…

Dr. Tuve Mårtenssons besvarar frågor…

Då intresset för könsbekräftande kirurgi ökar har vi i dagens nyhet samlat frågor och svar från denna patientgrupp. Vissa frågor är generella och gäller samtliga av våra patientgrupper. Vi önskar våra patienter trevlig läsning.

1. Jag planerar att åka hem till Stockholm med tåg den dag jag blir utskriven. Utifrån din erfarenhet, tror du att det fungerar att göra? Jag har min partner med mig som kommer hjälpa mig att bära etc, men jag är orolig att det är för jobbigt att redan dagen efter åka 5 timmar tåg.
Normalt sett är det inga problem att åka tåg dagen efter operation. Du har bandage så att operationsområdet är väl paketerat. Oftast gör det inte nämnvärt ont utan mera ömt och svullet om man stöter mot. Du får med dig smärtstillande som komplement till det du köper ut i förväg i form av Panodil och Celecoxib.

2. Det står i pappren att man kan planera besök efter operationsdagens slut. Vilken tid är operationsdagen slut?
Vi strävar efter att vara färdiga kl 17 med dagens sista operation men räkna med att det kan dröja till 18-19 innan det är färdigt att släppa in anhöriga.

3. Den info jag fått handlar om gynekomasti, vilket ju verkar vara ett betydligt mindre ingrepp än double incision. Stämmer det att det brukar räcka med en veckas sjukskrivning?
Sjukskrivningen beror på arbete i första hand och vid kontorsarbete brukar det vara tillräckligt med en vecka.

4. Man får inte bära tungt efter operationen. På nätet har jag hittat att “tungt” räknas som mer än 2,5 kg. Hur länge ska man undvika att bära något tyngre än så? Hur länge ska man undvika att föra armarna över huvudet?
Den viktigaste perioden efter operation är de första två veckorna. Om allt läker fint så ser man detta vid återbesöket och då kan man börja vara lite mera aktiv. Jag tycker att det är svårt att sätta en fast gräns för tungt men en liter mjölk är ingen fara medan en full matkasse är det. Det innebär att det ligger mellan 1 kg och kanske 7-8 kg. De första två veckorna kan du lyfta händerna upp till huvudet så att du kan tvätta håret och liknande men att sträcka hela vägen upp ska du vänta med till dess. Skillnaden är hur mycket det drar i såret och underlaget och mycket drag kan störa läkningen på olika sätt.

5. Vad säger du om när man kan börja träna efter operation? Jag har läst olika på olika sidor. Jag brukar gå på spinning eller träna på gym.
Jag rekommenderar minst 4 veckor innan du börjar sätta fart på kroppen med pulshöjande träning och 3 månader tills du kör ren träning av bröstmuskler så som armhävningar och bänkpress och liknande.

6. Jag sover oftast inte på rygg, och har svårt att sova på rygg. Kan man få insomningstabletter utskrivna, ifall det blir problem med sömnen när jag kommer hem?
Vi skriver inte ut insomningstabletter. Du är sjukskriven och får sova när du blir trött. Syntetisk sömn är inte bra och om det är ett problem ska vi inte dölja det med mediciner.

7. Jag har läst att det kan behövas laxerande medel efter operation, pga morfinets konstiperande effekt. Vad skulle du rekommendera?
Normalt sett ska det inte behövas men om du har lätt att bli förstoppad kan du försöka med vanliga huskurer som plommon och liknande för att motverka detta.

8. Jag har köpt kompressionströjor, vad är det som gäller för dem? När ska jag börja använda dem och hur länge ska jag ha dem?
Vi sätter på ett förband direkt efter operation med elastisk linda och ett kardborreförsett kompressionsförband. Normalt sett har du det till andra dagen efter operation och sedan bara det vita förbandet. Om det sitter bra kan du köra med enbart det vita men annars kan du börja komplettera med det du har köpt.

9. Ska jag skicka in hälsodeklarationen till er eller räcker det om jag tar med den när jag kommer?
Om det inte finns några överraskningar i hälsodeklarationen jämfört med det vi talade om så räcker det att du tar med den till kliniken på operationsdagen.

10. Visst var det så att jag kommer att få tejp av er? Är det någon särskild sort som jag ska köpa så att jag har hemma? Olja eller kräm för att smörja på ärren, är det något du skulle rekommendera och i så fall vilken sort?
Vi använder 3M Micropore och tejpar snitten direkt efter operationen. Denna tejp behåller du till återbesöket. Du får också en rulle i din påse så att du därefter kan byta varje vecka. Om du tejpar i 3 månader har du gjort det du kan för att få så fina ärr som möjligt och jag rekommenderar inget annat. Om ärret blir tjocka, röda och upphöjda så finns det annat du kan prova men normalt sett mognar de bra med vanlig behandling.