Dr. Tuve Mårtensson besvarar frågor angående gördlar och bad efter operation

Dr. Tuve Mårtensson besvarar frågor angående gördlar och bad efter operation

Fråga: Jag har gjort en bukplastik med fettsugning och jag undrar hur länge jag ska ha gördlarna samt när jag kan bada i hav och badkar?

Svar: Det finns allmänna riktlinjer och en verklighet som vi får förhålla oss till. Jag brukar rekommendera minimum 2 veckor med den yttre och 6-8 veckor med den inre. Vid återbesök efter 2 veckor kan man oftast se hur det ser ut och om det är möjligt att sluta med eller modifiera användningen av den yttre. Om man samlar vätska kan det krävas betydligt mycket längre tider också.

Vi kollar läkningen efter cirka 2 veckor från ditt operationsdatum. Om allt är perfekt då så byter du tejp en gång per vecka och efter ytterligare 2 veckor är det så stabilt att det är ok att bada. Om det trasslar med läkningen så väntar du tills det gått 2 veckor efter att allt är läkt.