Operationer

Åderbråck

Åderbråck kan ge praktiska besvär som smärta, eksem och klåda, men även estetiska besvär då de har en sådan utmärkande blå färg och slingrande utbuktning. Många vänder sig till oss för behandling. Vi kan nämligen smidigt ta bort åderbråck både genom åderbråcksbehandling och åderbråcksoperationer.

Det finns inte någon fastställd, grundläggande orsak till varför man får åderbråck, men vi kan hjälpa dig ta bort dem.

Kanske har man börjat dra sig för att använda vissa kläder som ofta leder till en försämrad självkänsla. Om du är drabbad är du välkommen in till oss för en konsultation och ultraljudsundersökning. Tillsammans skapar vi en ljusare framtid.

Boka tid för konsultation

Beroende på vilken metod som valts för just din åderbråcksbehandling kan efterförloppet se väldigt olika ut. Exempelvis får du alltid övernatta hos oss om operationen innebär att du blir sövd, medan ett enklare ingrepp med laser, radiofrekvens eller skum ger dig möjlighet att åka hem direkt efteråt.

Oavsett vilken behandling som gjorts, vill vi alltid att du kommer på ett återbesök ungefär två veckor efter ingreppet. Efterhand bokar vi löpande in nya kontrollbesök och kan på så vis se om det krävs ytterligare en behandling för att uppnå det önskade resultatet. Det slutgiltiga resultatet kan vi i de flesta fall se först efter ett halvår.

Med stripping

Denna metod används främst då ådrorna är oerhört stora och utvidgade. Tekniken har använts under väldigt lång tid vilket gör att den är både beprövad och erkänd. Under operationen lägger vi ett snitt vid både ditt knä och din ljumske, och avlägsnar sedan den utsatta venen med hjälp av en sond. Operationen sker under narkos.

Skumbehandling

Vid vissa typer av åderbråck kan man använda sig av sklerosering, ett relativt simpelt ingrepp som går ut på att vi injicerar flytande vätska alternativt skum i det kärl som orsakar åderbråcket. På så vis tvingar man blodet att hitta en ny, fungerande väg som får den gamla venen att inaktiveras och tyna bort. En nackdel är att åderbråcken i vissa fall återkommer.

Termoablation

Här försluter vi venen från insidan med värme, antingen med hjälp av laser eller radiofrekvenser. Med ultraljud får vi en exakt position av venen, innan vi för in en fin nål i antingen vid foten eller i knät. Fördelen med denna åderbråcksbehandling är att tiden efter blir väldigt mild. Det krävs endast lokalbedövning och du kan gå hem redan samma dag.

Virknålsteknik

Vår klinik använder denna metod vid de tillfälle som venerna är relativt stora, men samtidigt korta och slingriga. I vissa fall gör vi detta i en kombination av radiofrekvens- eller laserbehandling för bäst möjliga resultat. Behandlingen lämnar inga märkbara ärr då vi genom endast ett fåtal små hål kan avlägsna den utsatta venen. Ingreppet sker under både lokalbedövning och narkos.

Information om åderbråck

Åderbråck, även känt som varicer, är ovanligt utvidgade blodådror som ofta slingrar sig och buktar ut på ett område på kroppen. Varicer kan ställa till problem ur både ett kosmetiskt och ett medicinskt perspektiv. Självklart känns det inte så roligt att visa benen på stranden eller gå i avslöjande kläder om man plötsligt fått mängder av slingrande åderbråck. I vissa fall kan man dessutom få mer fysiska besvär som exempelvis sår, eksem, tyngdkänsla, ömhet, smärta och klåda

Anledningen till varicer är ofta att venernas klaffar blir skadade och inte alltid kan transportera blodet i rätt riktning. Detta leder till att trycket blir för högt, som i sin tur får venerna att börjar slingra sig. Vanligtvis är det kvinnor som drabbas av åderbråck, men det är inte heller sällsynt att män får det. Att det först och främst påverkar kvinnor har bland annat att göra med att åderbråcken uppstår i samband med en graviditet.

Både kvinnor och män kan dock utveckla varicer när de blir äldre, något som har mycket med det genetiska arvet att göra. Men även vilken typ av arbete man har kan spela stor roll då man till exempel står upp under väldigt lång tid eller går hela dagarna. Det finns dessvärre inte någon fastställd, grundläggande orsak till varför man blir drabbad, men som tur är går det att ta bort åderbråck – något som vi genomför på vår klinik!

Vi vill alltid att våra patienter ska få de absolut bästa resultaten. Därför får du alltid komma in till vår klinik för en konsultation där vi undersöker dig och tittar på vilka förutsättningar och möjligheter du har. Alla människor är unika och därför måste vi även göra en ultraljudsundersökning för att noggrant kunna kartlägga hur just dina vener ser ut. Detta är en säkerhetsåtgärd för att kunna slå fast att det inte finns några proppar.

Tillsammans med din läkare går ni igenom de olika behandlingsmetoderna och dess för- och nackdelar, eventuella risker, priser och väntetider. Skriv gärna ner alla dina frågor innan du besöker oss, för att inte riskera att glömma bort någonting som du gått och funderat över. Om du tycker att allt har gått bra och känner dig redo för att behandlas så snart som möjligt får du även tillfälle att boka in en tid för operation.

Komplikationer och dåliga resultat

För att undvika onödiga komplikationer är det viktigt att du tar vara på din läkares råd och instruktioner. Du bör exempelvis använda stödstrumpor om du reser med flyg eller har ett arbete där du sitter ner i längre perioder. Om du utsätter dig för solexponering är det viktigt att du skyddar dig med en hög solskyddsfaktor. De risker som finns är bland annat:
Ventromboser är ovanliga men förekommande
Tromboflebit
Missfärgning (Skumbehandling)
Tillfälligt minskad känsel (Virknålsteknik)

Känner du irritation i området kring åderbråcket kan det handla om tromboflebit, något som vi undersöker vid första kontrollbesöket. Det är viktigt att vara alert när det kommer till andra komplikationer som ventrombos, detta blir ofta märkbart i form av kraftig smärta, svullnad och i vissa fall svårighet att andas. Om du skulle bli drabbad av detta är det oerhört viktigt att omedelbart ta kontakt med en läkare.