Operationer

Ansiktslyft

Föryngra ditt ansikte och få slätare hud med ett ansiktslyft. Det är ett vanligt och populärt ingrepp som hjälper dig att bli av med rynkor, veck och lösare hud, i synnerhet vid hak- och halspartiet. Vi finns här för dig som upplever att åldrandet i ditt ansikte inte riktigt stämmer överens med hur du känner dig på insidan.

Ingen kan stoppa åldrandeprocessen, men tillsammans kan vi forma en framtid som bättre avspeglar vem du är.

Ansiktslyft har därför blivit till ett av de mest vanliga, populära estetiska ingreppen som utförs på vår klinik idag. Ingen kan stoppa åldrandeprocessen, men tillsammans kan vi forma en framtid som bättre avspeglar vem du är! Rynkor, veck, lösare hud och ett allt mer utmattat utseende är det nog få som längtar efter. Hos oss är det framförallt kvinnor, men även en hel del män, som vill återskapa sitt forna jag – utan att se opererade ut. Med modern teknik och välplanerade snitt blir ärrbildningen dessutom minimal och dold, så att du återigen kan få den spänst och släthet som du förtjänar utan några fula, synliga ärr.

Boka tid för konsultation
This is alt text

Hur går ett ansiktslyft till?

Innan din operation får du alltid träffa en av våra läkare för en konsultation. Detta är rutin och tar ungefär en halvtimme. Vi gör detta för att få en inblick i din livsstil, genetik och vilka förutsättningar du har för att uppnå dina önskemål med ansiktslyftet. Vad som är särskilt viktigt att tänka på med alla varianter av ansiktsplastik är att ha realistiska mål och förväntningar. Under konsultationen pratar vi om bland annat:

– Vad du ska tänka på före operationen
– Eventuella risker
– Operation under narkos
– Djupgående om hur ingreppet utförs
– Hygien och hur du tar hand om dig efter operationen
– Priser

När du bokat in din tid för konsultation kan det vara bra om du förbereder dig innan vårt möte. Du får gärna skriva ner alla dina frågor så att du inte glömmer bort någonting eller känner dig osäker i efterhand. Det kan också vara en stor fördel om du tar med bilder på vilket resultat det är du vill uppnå. För oss är din trygghet och hälsa alltid i centrum, vi vill därför att du ska vara så informerad och förberedd som möjligt innan du gör ditt beslut att boka tid för operation.

När du anländer till vår klinik får du byta om till operationskläder innan din läkare ännu en gång går igenom allt ni pratat om under konsultationen och besvarar alla eventuella kvarstående frågor. Din läkare tar sedan bilder för att kunna göra en jämförelse vid ditt kommande återbesök. Naturligtvis är bilderna helt konfidentiella. Före operationen gör vi även en välplanerad ritning som överensstämmer med dina mål och förutsättningar.

Ansiktslyftningen sker under både narkos och lokalbedövning och tar ungefär två till tre timmar beroende på omfattningen av just ditt ingrepp. Genom att lägga mindre snitt både framför och bakom örat, samt i hårbotten, kan vi lösgöra huden från den undre strukturen. Detta ger oss möjlighet att justera och spänna åt kring de lösa partierna, samtidigt som vi avlägsnar all överflödig hud och ärrbildningen hålls till ett minimum.

Efter operationen får du vila upp dig på uppvaket, där du också får stanna tills morgonen därpå. Detta ingår i priset och är ett krav från vår sida då vi vill försäkra oss om att allting har gått precis som det ska utan några komplikationer. Vi vill också att du ska vara i gott skick nog att kunna göra din hemfärd och få ytterligare tillfälle att ställa frågor. Du bör även bestämma med en vän, partner eller familjemedlem om att få skjuts hem från kliniken då effekterna från narkosen fortfarande är märkbara.

För att din läkningsprocess ska gå så smidigt som möjligt får du all information du behöver gällande hygien, förband och massa andra nödvändiga tips innan du åker. Eftersom håret ska tvättas dagligen för att hålla rent i det utsatta området hjälper vi dig med den första tvättningen redan morgonen efter operationen.

Som med all ansiktsplastik kommer du att uppleva smärta och svullnad de närmsta dagarna efter din operation. Hur smärtsamt ingreppet är varierar också väldigt mycket från person till person. Hos oss får du därför alltid med dig tillräckligt med smärtstillande medicin hem för att göra smärtan så lindrig som möjligt. På nätterna är det en bra idé att se till att du flera kuddar då huvudet ska hållas högt så mycket som möjligt.

Hur mycket blåmärken och svullnad du kommer att uppleva är individuellt. Detta avtar dock sakta men säkert efter ungefär en till två veckor. Under den här perioden gäller endast lättuggad, mjuk mat. Tuggummi och liknande ska undvikas helt och hållet för att inte utsätta ansiktet för ansträngning. Vi rekommenderar att du är sjukskriven två veckor efter ingreppet, samt att du inte deltar i några som helst fysiska aktiviteter så som styrketräning eller annan idrott.

Stygnen kommer att tas bort i två omgångar vid dina två första återbesök. De synliga stygnen som är placerade framför öronen tas bort en vecka efter operationen, medans övriga stygn tas bort på återbesöket ytterligare en vecka senare. Några månader senare är ärren så gott som osynliga. Tänk också på att du kommer märka av en försämrad känsel i de områden som snitten gjorts, vilket är helt normalt. Efter en kortare tid kommer känseln tillbaka.

Kombinera ingrepp

Vår klinik utför ofta flera andra former av ansiktsplastik i samband med ingreppet. De mest vanliga är att man kombinerar med pann- och ögonbrynslyft, läppinjektioner eller fettsugning kring hakan. Vid konsultationstillfället får du möjlighet att prata med läkaren om kombinationsingrepp och vilka varianter som är lämpliga för dig och de fysiska förutsättningar du har.

Vilka risker finns det med ansiktslyftning

All plastikkirurgi, såväl som vanliga operationer under narkos, medför alltid en risk för ett flertal olika komplikationer. På vår klinik tar vi dock alltid vara på alla förebyggande säkerhetsåtgärder för att minimera risken för att någon av dessa ska drabba dig.

– Synliga ärr (främst förekommande hos rökare och diabetiker)
– Örats känselnerv kan skadas
– Håravfall kring ärrens kanter
– Nerverna som styr ansiktets muskelrörelser kan skadas

Dessa komplikationer är inte vanligt förekommande, de kan dessutom antingen korrigeras eller gå över på egen hand. Om du är rökare kan du minska risken för dessa avsevärt genom att följa läkarens instruktioner, både innan och efter operationen, då rökningen annars kan få läkningsprocessen att bli utdragen.

Kvalitetskontroll

Reformkliniken följer upp och utvärderar resultatet av operationer och har ett systematiskt kvalitetsarbete för att upptäcka eventuella problem.