Operationer

Bröstförminskning och bröstlyft

Vi utför bröstförminskning och bröstlyft. På Reformkliniken har vi lång erfarenhet och expertis av att skapa diskreta och naturliga resultat, utan att man ser opererad ut. En bröstförminskning är lämplig för dig som har en tyngre byst, och som vill reducera storleken av estetiska såväl som praktiska skäl. Medan ett bröstlyft passar dig som vill forma om och återfå bröstens spänst.

De flesta önskar bröst som ger ett ungdomligt och naturligt resultat utan att man ser opererad ut.

Det kan finnas många anledningar till att man inte trivs, till exempel medfödda egenskaper som att brösten är stora, ojämna eller uppfattas som avvikande i formen. Det kan också vara resultatet av förändringar i samband med graviditet, amning eller viktförändringar av andra skäl.

Många kvinnor önskar därför en operation med bröstförminskning och bröstlyft. Beslutet handlar om att man vill trivas bättre med sig själv och för att känna sig trygg och bekväm i olika situationer, både med och utan kläder.

Skillnaden mellan bröstförminskning och bröstlyft kan beskrivas som att man i det ena fallet tar bort bröstvävnad och i det andra fallet endast tar bort hud. För övrigt syftar ingreppen till att brösten ska bli nättare men fastare, fylligare och mera ungdomliga. Det ingår också att man förminskar vårtgården om denna blivit uttöjd.

Boka tid för konsultation

Det blir lättare att få kläder att sitta bra om brösten sitter uppe och på plats och för många är det en dröm att kunna gå utan bh. Beroende på förutsättningar och önskemål kan brösten bli mycket eller lite mindre eller med samma storlek som tidigare eftersom det går att ta bort enbart hud och strama åt bröstet. För de flesta innebär ett bra resultat att man inte behöver tänka på brösten och att de känns som en helt naturlig del av kroppen.

Risken för komplikationer är väldigt låg och de flesta kan få ett bra och hållbart resultat med endast ett ingrepp. Kroppen ändrar sig över tiden och påverkas av graviditet och viktförändring även efter en operation så det är viktigt att vara medveten om att man kan komma att behöva ytterligare ingrepp i framtiden.

Vid bröstförminskning och bröstlyft finns en ökad risk att det inte kommer att fungera med amning även om cirka hälften av alla som blivit opererade kan amma helt normalt.

Vid stor skillnad i bröstens storlek och form, så kallad ”asymmetri”, kan det ibland vara nödvändigt att kombinera med bröstimplantat för att få ett bra resultat även om man egentligen inte önskar större bröst.

Hur går en bröstförminskning och bröstlyft till?

En tid för konsultation med en av våra plastikkirurger bokas till 30 minuter. Vi går igenom din hälsa och om det är något speciellt att tänka på med tanke på narkos och operation. Det viktigaste är att du ska få en bra bild av dina förutsättningar när det gäller operation och vad du kan förvänta dig.

Det är bra att du förbereder dig så att du vet vilket resultat du önskar dig, och ta gärna med bilder så att vi kan diskutera detta. Vi undersöker och mäter dina bröst för att ha ett bra utgångsläge och kunna råda dig till bästa möjliga åtgärd.

Normalt sett är det tillräckligt med ett besök inför operation, men om du känner en osäkerhet inför något så kommer du tillbaka så många gånger du behöver för att känna dig trygg inför operationen. Vi håller också kontakt inför och efter operationen så att du kan ställa frågor direkt till din plastikkirurg eller få hjälp av någon i vår engagerade personal.

Den dagen du ska opereras kommer du till kliniken och får duscha inför operationen och därefter klär du dig i klinikens morgonrock och kan vila i en renbäddad säng. Vi gör allt för att minska risken för komplikationer och där ingår noggrann hygien.

Du får lugnande och avslappnande medicin och även smärtstillande för att du ska ha det så bra som möjligt under och efter operationen.

Normalt sett går det bra att komma hem samma dag men om det behövs kan du stanna över natten för att vi ska säkerställa bästa möjliga resultat och trygghet. Detta ingår i kostnaden för operation liksom att du får med dig smärtstillande läkemedel för den första tiden efter operation.

Du träffar din plastikkirurg eller sköterska vid uppföljning efter 1-2 veckor beroende på ingrepp. Efter detta håller vi kontakten för att kunna ge råd om hur du tar hand om dig på bästa sätt.

Du bokar en tid som passar dig cirka 3 månader efter operationen för att vi ska kunna utvärdera resultatet och se ett tidigt slutresultat. Det tar cirka ett år innan det kan betraktas som mer fullständigt när det gäller ärr och att kroppen har anpassat sig helt till förändringen.

Kombinera ingrepp

Vid stor skillnad i bröstens storlek och form, så kallad ”asymmetri”, kan det ibland vara nödvändigt att kombinera med bröstimplantat för att få ett bra resultat även om man egentligen inte önskar större bröst.

Komplikationer och dåliga resultat

Blödning, infektion och sårläkningsproblem är de vanligaste kirurgiska komplikationerna. Risken är minimal men för den som drabbas är det en stor påfrestning. Vi gör allt som är möjligt för att undvika och förebygga komplikationer och det är viktigt att den som opereras också gör det.

Rökning dubblar risken för alla typer av komplikationer. För att kroppen ska läka så bra som möjligt krävs det fyra veckor helt utan rökning. Alkohol ökar också risken för läkningsproblem och det är viktigt att vara mycket återhållsam cirka två veckor före operation.

När det gäller komplikationer och oönskade resultat ingår det i klinikens garanti och korrigeras kostnadsfritt. Det är viktigt att veta att inte alla kan få samma resultat och målet är ”bästa möjliga resultat”. Vid konsultationen pekar vi på det som är speciellt för dig och om det är något i dina förutsättningar som vi särskilt måste tänka på.