Behandlingar

Fillers

Fyll ut och föryngra huden med fillers – ett preparat som injiceras i kroppen och som snabbt ger resultat. Det är en särskild vanlig metod när du exempelvis vill konturera ansiktet utan kirurgi eller förstora läpparna.

För att kunna ge en behandling med fillers behöver man kunskap och erfarenhet. På Reformkliniken utförs behandlingen alltid av en läkare eller sjuksköterska med specialutbildning.

Det vanligaste är fillers av Hyaluronsyra som framställs syntetiskt och säljs i färdiga sprutor. Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen i hud, brosk och andra stödjevävnader där den binder vatten som håller vävnaderna smidiga och utfyllda. I kroppen finns också Hyaluronidas som är ett enzym som bryter ner Hyaluronsyra så det är hela tiden ett utbyte mellan produktion och nedbrytning i kroppen. Hyaluronsyra säljs under olika namn så som Restylane®, Juvéderm® och Teosyal. Många innehåller också ett lokalbedövningsmedel för att göra behandlingen behagligare.

Förutom Hyaluronsyra har det använts många olika preparat för att få den effekt man önskar men många har försvunnit från marknaden på grund av problem. Många frågar efter permanenta resultat men de preparat som håller längst har också en ökad risk för problem.

Boka tid för konsultation

Hållbarhet

Hållbarheten av en behandling varierar beroende på vilken produkt man använder men den varierar mest med individuella faktorer som gör att nedbrytning går olika fort. Tiden beror också på hur djupt man injicerar och hur mycket blodcirkulation det finns på platsen.

Transplantation av fett

Transplantation av fett går till så att man suger ut fettceller, renar dem och sedan injicerar dem där man önskar mer volym. Ungefär hälften av det fett man transplanterar kommer att överleva och därför behöver man fylla mycket mer än det resultat man önskar och det är två ställen att behandla, tagställe och transplantationsområde. Fördelen är att om man har en stabil vikt har man också ett stabilt resultat om man håller vikten. Annars kommer volymen att öka och minska i takt med viktförändringar.

Hur går en fillersbehandling till?

För att kunna ge en behandling med fillers behöver man kunskap och erfarenhet. På Reformkliniken utförs behandlingen alltid av en läkare eller sjuksköterska med specialutbildning. Det förekommer dessvärre att personer helt utan medicinsk utbildning får tillgång till fillers och då finns det en stor risk för problem. Det förekommer även förfalskningar av preparat och därför bör man vara försiktig om man blir erbjuden behandling till en väsentligt lägre kostnad än på etablerade kliniker.
Trots goda kunskaper och bra teknik kan man få blåmärken och svullnader eftersom det finns blodkärl som inte är synliga. Dessa besvär är övergående och för det mesta är det helt borta efter några dagar.

Fillers kan injiceras i läppar för att göra dem fylligare och markera formen. Det går bra att använda på normala unga läppar och bara ge ökad fyllighet men den mest dramatiska effekten får man vid behandling av tunna och åldrade läppar med veck och rynkor. Fillers fuktar läpparna och många upplever att de inte alls är lika torra om läpparna längre. Ibland kan man kombinera behandling med fillers och toxin. Då har man en produkt som lyfter, fyller ut och fuktar huden och en annan som gör att huden inte rynkar sig. Tillsammans kan man få ett förbättrat resultat med längre hållbarhet.

Reformkliniken använder i första hand preparat från Juvéderm® och där finns en stor variation i hur fasta och hur hållbara produkterna är. Det finns fasta produkter som ska placeras djupt i ansiktet och bygger upp ansiktets konturer så som kindben till exempel. I andra änden av sortimentet finns produkter som är så tunna och mjukar att man injiceras dem väldigt ytligt och mest för att fukta och stabilisera huden.

Det går aldrig att veta i förväg hur länge en behandling ger effekt eftersom nedbrytningen tar olika lång tid hos olika individer och den effekt man får av en behandling märks mest i början och sedan vänjer man sig snabbt.

Normalt sett kan man räkna med effekt cirka 3-6 månader av de mjukare preparaten och mer än ett år av de fastare. Om man upprepar behandlingen brukar resultatet hålla sig längre och det beror mest på att de flesta kommer tillbaka för en påfyllning innan all produkt är borta. Den andra effekten som gör att det håller längre är att huden mår bra av behandlingen och att den blir piggare och friskare av att hudens egen produktion av stödjevävnader ökar.

Komplikationer och dåliga resultat

Om man har lätt att få blåmärken i allmänhet eller om man tar mediciner som gör att blodet blir mera tunnflytande, vanliga smärtstillande till exempel eller tillskott med Omega3 till exempel, får man räkna med mer och mera långvariga blåmärken. Det finns läkemedel som förebygger detta och därför är det viktigt att gå igenom din hälsohistoria före behandling. Detta gör vi vid en konsultation och då tar vi också bilder för att dokumentera det tillstånd vi vill behandla.

Man ser en effekt direkt efter inejtion av fillers men det tar cirka 14 dagar innan man kan betraktat det som ett färdigt resultat. För att utvärdera effekten kan det vara klokt att planera en uppföljning efter cirka 14 dagar, åtminstone efter den första behandlingen. Detta går att göra med en kontakt via mail med bilder om allt är som förväntat eller ett besök på kliniken med komplettering av behandling om det behövs.