Operationer

Gynekomasti

Gynekomasti är en åkomma som får mäns bröst att växa och anta en mer kvinnlig form. Många patienter söker sig därför till vår klinik för att genomföra en bröstförminskning för män. En operation där vi avlägsnar fettvävnader vid bröstkorgen.

Vi hjälper dig att skapa en framtid full av självförtroende.

Att brösten är ovanligt stora medför ingen fara i sig men eftersom det kan ha en enormt stor påverkan på de sociala och sexuella delarna i livet väljer många att göra en operation. Du är varmt välkommen på en konsultation hos oss. Vi hjälper dig att skapa en framtid full av självförtroende.

Varför får du gynekomasti?
Anledningarna bakom åkomman är väldigt varierande. Genetiskt arv, flera olika sjukdomar, mediciner och kraftig viktökning är några av orsakerna bakom gynekomasti. Ibland kan det även vara självförvållat, som vid ett långvarigt bruk av anabola steroider. I de allra flesta fall grundar det sig i förhöjda östrogennivåer och sänkta testosteronnivåer.

Boka tid för konsultation

Hur går gynekomasti till?

Innan du kan boka in en tid för operation, måste du först genomgå en konsultation på vår klinik. Här träffar du den plastikkirurg som kommer att genomföra operationen som också gör en hälsoundersökning. Du får berätta om vilka önskemål du har och får ett gensvar om vilka möjligheter du har utifrån dina fysiska förutsättningar.

Kom gärna förberedd med alla dina frågor och funderingar nedskrivna. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg, informerad och förberedd innan vi bokar in en tid för operation. Känner du dig det minsta osäker kan du alltid kontakta oss vid ett senare tillfälle för tidsbokning.

Den dagen du ska opereras kommer du till kliniken och får duscha inför operationen och därefter klär du dig i klinikens morgonrock och kan vila i en säng. Vi gör allt för att minska risken för komplikationer och där ingår noggrann hygien. Du får lugnande och avslappnande medicin om du önskar det men även smärtstillande för att du ska ha det så bra som möjligt under och efter operationen.

Operationen sker enligt tidigare överenskommelse. Smärtan brukar vara relativt mild efter operationen men vi finns nära till hands om du känner att du behöver smärtstillande. Det kan vara en fördel att ha med en stor t-shirt eller tröja med dragkedja eftersom du kommer vara lite öm i brösten. Vi ger dig sedan tydliga instruktioner som är viktiga att förhålla sig till efter din operation för att undvika några komplikationer.

Ungefär en vecka efter din operation är du välkommen tillbaka på ett kontrollbesök. Här tittar vi på hur bra du läkt och om svullnad och blåmärken har börjat lägga sig som de ska. Längre fram bokar vi in ett sista besök där vi gör en jämförelse med bilderna före och efter operationen.

De allra flesta av våra patienter upplever det postoperativa förloppet som väldigt milt. Du brukar inte känna något större behov av smärtlindring men kan vid behov använda dig av exempelvis Alvedon. Svullnad och blåmärken är helt naturligt vid en bröstförminskning för män och försvinner ofta helt inom några veckor.

Vi brukar rekommendera en veckas sjukskrivning från jobbet beroende på vilken typ av arbete du utför. Tunga lyft och fysisk ansträngning bör undvikas under tiden du läker. Vanligtvis är du tillbaka med träning och motion efter en månad men övningar som påverkar brösten bör undvikas i minst sex veckor.

Kombinera ingrepp

Vi diskuterar ofta två metoder för att minska bröststorleken hos män: fettsugning och borttagning av körtelvävnad. Baserat på dina specifika förhållanden kommer din plastikkirurg att avgöra om en av dessa metoder, eller en kombination av båda, är den mest lämpliga tekniken för dig.

Ingreppet tar normalt sett 1-2 timmar att genomföra beroende på metod och omfattning. På vår klinik sker alltid en operation av gynekomasti under narkos med lokalbedövning för att göra förloppet så lindrigt som möjligt

 

Komplikationer och dåliga resultat

Operationer av gynekomasti innebär, som vid alla typer av operationer, en risk för infektion, blödning och ärrbildning. Du själv kan dock vidta ett flertal åtgärder för att minska risken för någon av dessa komplikationer genom att förhålla dig till de instruktioner angående hygien, vila, rökning och alkohol som du får av din plastikkirurg.

Du bör också vara informerad om att ett ingrepp mot gynekomasti i vissa fall kan leda till en viss asymmetri mellan brösten. Om detta mot all förmodan skulle inträffa kan vi alltid justera detta i efterhand, tidigast ett halvår efter den första operationen.

Kvalitetskontroll

Reformkliniken följer upp och utvärderar resultatet av operationer
och har ett systematiskt kvalitetsarbete för att upptäcka eventuella problem.