Operationer

Ögonlocksplastik

Våra ögon är oerhört viktiga för hur vi uppfattas av andra och många får höra att de ser både trötta och ledsna ut, trots att så inte är fallet. En ögonlocksoperation hjälper dig att få en piggare blick och gör stor skillnad för ditt utseende.

Att ögonen är själens spegel är ett vanligt uttryck och våra ögon är oerhört viktiga för hur vi uppfattas av andra.

Om ögonen ser trötta ut spelar det ofta ingen roll hur pigg man faktiskt känner sig pigg. Hela kroppen dras ner och ger ett trött intryck. Många säger att en ögonlocksplastik kan man tänka sig även om man för övrigt är skeptisk till kirurgi för att förändra sin kropp. De flesta önskar att ha en ungdomlig och fräsch framtoning utan att se opererad ut och då kan en ögonlocksplastik göra en enorm skillnad.

Boka tid för konsultation

Huden kring ögonen är den tunnaste på kroppen och utsätts för slitage i form av solljus och ständig aktivitet då vi blinkar. Allt detta påverkar huden så att den blir tunnare och mera rynkig och till slut bildas ett överskott av hud som hänger ner mot ögonfransarna eller hänger i påsar på de nedre ögonlocken.

Ögat ligger inbäddat i fett och andra stödjevävnader och stabiliseras också av ögonmusklerna. Hela detta paket ligger skyddat inuti ögonhålan i skelettet och täcks av huden. När vi är unga är allt stabilt men med tiden blir alla vävnader slappare. Skelettet tillbakabildas också så att ögat har sämre stöd och allt leder till att ögat ändrar läge och det blir slappt.

Förutom normalt åldrande finns det vissa sjukdomar som påverkar ögat och gör att det sjunker in eller står ut mer än det tidigare har gjort. Det finns också sjukdomar som kan drabba nerverna och musklerna kring ögat så att ögonlocken sjunker ner och täcker större del av pupillen. Allt sammantaget finns det många saker att ta hänsyn till när man bedömer ett öga inför operation.

Övre ögonlocksplastik

För att ögonlocken ska se ungdomliga ut ska huden vara stram med ett tydligt veck och en del av ögonlocket ska synas ovanför fransarna. När huden hänger ner blir den skrynklig och döljer de naturliga formerna. Vi har stora skillnader i våra förutsättningar och hos en del ser man mycket och hos andra ser man bara lite av själva ögonlocket.

För att återskapa det naturliga och ungdomliga utseendet tar man bort ett överskott av hud med ett bågformat snitt som följer den så kallade globlinjen. Detta är den naturliga linjen som följer ögongloben där ögonlocket viker sig då man blinkar. Om huden är stram ovan och nedom denna linje kan man se en del av ögonlocket och att ögonfransarna fria från hängande hud.

Nedre ögonlocksplastik

Det som normalt sett är det största problemet med de nedre ögonlocken är att huden blir slapp. Huden hänger ner och fettet runt ögat buktar fram som påsar. Detta går att korrigera genom att ta bort hud men det finns en risk att ögonlocket dras ner istället för att stramas upp. Därför är det oerhört viktigt att analysera vilket problem som ska åtgärdas och att välja rätt metod för detta.

Oftast är problemet inte att det finns för mycket fett kring ögat utan att fettet buktar fram genom slappa vävnader. Om man då tar bort mycket fett kan ögat tappa stöd och bli insjunket.

Normalt sett innebär en nedre ögonlocksplastik att man lägger ett snitt längs ögonfransarna, lossar huden från underlaget och tar bort fettkuddar och överskott av hud. Rätt utfört blir ärret i princip osynligt när det har bleknat färdigt efter cirka ett år.

Ibland krävs det en annan teknik och att man istället bevarar så mycket fett som möjligt för att skapa fyllighet och stöd kring ögat. Då kan snittet vara samma men istället för att ta bort fett fördelar man om det och stabiliserar stödjevävnaderna kring ögat.

Hur går en ögonlocksplastik till?

En tid för konsultation med en av våra plastikkirurger bokas till 30 minuter. Vi går igenom din hälsa och om det är något speciellt att tänka på med tanke på narkos och operation. Det viktigaste är att du ska få en bra bild av dina förutsättningar när det gäller operation och vad du kan förvänta dig.

Det är bra att du förbereder dig så att du vet vilket resultat du önskar dig och ta gärna med bilder så att vi kan diskutera detta.

Normalt sett är det tillräckligt med ett besök inför operation men om du känner en osäkerhet inför något så kommer du tillbaka så många gånger du behöver för att känna dig trygg inför operationen. Vi håller också kontakt inför och efter operationen så att du kan ställa frågor direkt till din plastikkirurg eller få hjälp av någon i vår engagerade personal.

Den dagen du ska opereras kommer du till kliniken och får duscha inför operationen och därefter klär du dig i klinikens morgonrock och kan vila i en renbäddad säng. Vi gör allt för att minska risken för komplikationer och där ingår noggrann hygien.

Du får lugnande och avslappnande medicin och även smärtstillande för att du ska ha det så bra som möjligt under och efter operationen.

Normalt sett utför vi ögonlocksoperationer i narkos för bästa bekvämlighet men om det finns önskemål eller andra skäl, går det bra att utföra operationerna i lokalbedövning.

Normalt sett går det bra att komma hem samma dag men om det behövs kan du stanna över natten för att vi ska säkerställa bästa möjliga resultat och trygghet. Detta ingår i kostnaden för operation liksom att du får med dig smärtstillande läkemedel för den första tiden efter operation.

Du träffar din plastikkirurg eller sköterska vid uppföljning efter 1-2 veckor beroende på ingrepp. Efter detta håller vi kontakten för att kunna ge råd om hur du tar hand om dig på bästa sätt.

Du bokar en tid som passar dig cirka 3 månader efter operationen för att vi ska kunna utvärdera resultatet och se ett tidigt slutresultat. Det tar cirka ett år innan det kan betraktas som mera färdigt när det gäller ärr och att kroppen har anpassat sig helt till förändringen.

Andra metoder

Det viktigaste för ett lyckat resultat är att analysera problem och behandla dem på bästa sätt. Eftersom alla har olika förutsättningar när det gäller kvalitet på hud, ögats och ögonbrynens naturliga läge, mängden fett kring ögat och många andra faktorer, kan det vara helt olika lösningar för problem som ser likartade ut.

Ögonbrynen sitter olika högt placerade hos olika individer och sjunker ner olika snabbt. Ibland kan ett ögonbrynslyft eller ett pannlyft göra att man föryngrar ögonlocken så att det inte behövs någon vanlig ögonlocksplastik.

När vi åldras tappar vi volym och fyllighet nedom ögat men många förlorar fylligheten redan i unga år. Då kan en utfyllnad med transplantation av eget fett eller påfyllning med fillers vara lösningen.

Komplikationer och dåliga resultat

Blödning, infektion och sårläkningsproblem är de vanligaste kirurgiska komplikationerna. Risken är minimal men för den som drabbas är det en stor påfrestning. Vi gör allt som är möjligt för att undvika och förebygga komplikationer och det är viktigt att den som opereras också gör det.

Rökning dubblar risken för alla typer av komplikationer. För att kroppen ska läka så bra som möjligt krävs det fyra veckor helt utan rökning. Alkohol ökar också risken för läkningsproblem och det är viktigt att vara mycket återhållsam cirka två veckor före operation.

När det gäller komplikationer och oönskade resultat ingår det i klinikens garanti och korrigeras kostnadsfritt. Det är viktigt att veta att inte alla kan få samma resultat och målet är ”bästa möjliga resultat”. Vid konsultationen pekar vi på det som är speciellt för dig och om det är något i dina förutsättningar som vi särskilt måste tänka på.