Operationer

Pannlyft

Pannlyft är en vanlig plastikkirurgisk operation för dig som har problem med rynkor och djupa, långa veck i pannan. Åldersprocessen är oundviklig och kan ge andra människor en felaktig bild av att man är trött, besvärad eller rent av arg. Vi sträcker ut huden och lyfter dina ögonbryn, vilket resulterar i ett yngre och gladare uttryck.

Den berömda “bekymmersrynkan” har inte fått sitt namn helt utan vidare. Av den anledningen är det många som söker sig till vår klinik för just ett pannlyft, eller ögonbrynslyft som det också kallas.

Orsakerna till rynkor och veck i pannan kan bero på allt från kost och motion till genetiskt arv och livsstil. Hudens elasticitet försämras hos alla människor med årens gång, men exempelvis kan en livstid av sol och rökning påskynda processen markant och resultera i både vertikala och horisontella linjer. Ett utseende som kanske inte alltid matchar hur du känner dig på insidan. Det finns kanske inte så mycket du kan göra åt ditt förflutna, men tillsammans med oss kan du alltid förändra din framtid!

Boka tid för konsultation

Hur går ett pannlyft till?

För oss är det du och din hälsa som har högsta prioritet. Genom att alltid genomföra en konsultation får läkaren en bra uppfattning om dina förutsättningar att lyckas uppnå önskvärda resultat vid ett pann- och ögonbrynslyft. Vi får även en inblick i både din nuvarande hälsa och dina tidigare hälsoproblem. På så vis kan vi skräddarsy ingreppet för att passa just din kropp och uppnå bästa möjliga resultat.

Konsultationen tar omkring en halvtimme och här får du chansen att ställa så mycket frågor du vill. Det är oerhört viktigt för oss att du känner dig välinformerad och trygg innan du fattar ett beslut om att göra ett pannlyft. Man kan lätt glömma bort sina frågor när man väl är på plats, och du får därför gärna förbereda dig innan vårt möte genom att skriva ner alla dina frågor och funderingar.

Tillsammans går vi även igenom bland annat:
– Dina önskemål, frågor och förutsättningar
– Vad du ska tänka på innan operationen
– Hur ett pannlyft/ögonbrynslyft går till
– Skillnaderna mellan traditionellt och endoskopiskt pannlyft
– Narkos
– Hur du tar hand om dig under läkningsprocessen
– Priser
– Tidbokning

När dagen för din operation kommer får du ett rum hos oss, där du även kommer att få spendera natten utan extra kostnad. Här får du byta om till operationskläder och återigen träffa din kirurg för ännu en genomgång av hela processen, och du får även en chans att få svar på nya frågor som kan ha uppstått. Vi tar sedan några fotografier som vi använder som jämförelse vid dina kommande återbesök hos oss. Innan det blir dags för själva operationen ritar din kirurg noggrant upp sin ritning på det berörda området, i enlighet med dina önskemål.

Hela operationen sker under narkos, och du känner därför ingen som helst smärta under tiden. Beroende på om du och din kirurg kommit fram till att ett traditionellt eller ett endoskopiskt ögonbrynslyft är optimalt för dig, kan operationen se lite olika ut. Normalt sett tar hela ingreppet ungefär två timmar.

– Endoskopiskt pannlyft: Denna metoden, som utförs genom så kallad titthålskirurgi, är den mest vanliga och efterfrågade tekniken då den döljer ärren exceptionellt väl. Här behöver läkaren endast lägga ett fåtal centimeter långa snitt som döljs i hårbotten. Sedan justerar vi hudens spänst samt veck och minskar ansträngningen i den överbelastade muskulaturen.

– Den traditionella metoden: Vid särskilt stora mängder av överflödig hud kan det krävas att du genomför ingreppet på det traditionella sättet, som ofta kallas för ett “öppet pannlyft”, för att nå de resultat som du och din kirurg har satt som mål. Till skillnad från titthålskirurgi måste man här lägga längre snitt längs med hårfästet. Vi stramar sedan upp huden och avlägsnar det överskott av hud som orsaker veck och rynkor.

Efteråt är det dags att äntligen få vila ut på uppvaket, där du stannar till morgonen efter då effekten från narkosen fortfarande är påtaglig. Bestäm därför gärna med en vän eller familjemedlem, redan i förväg, att de kommer och hämtar dig när du är redo att åka hem. Men innan du får åka ser vi till att du är väl omhändertagen och får med dig gott om information om hur du gör den kommande tiden så lindrig och behaglig som möjligt.

Vi ger dig alla redskapen du behöver för att få läkningsprocessen att gå så fort som möjligt. Nyttiga tips och instruktioner om hur du sköter både förband och hygien på bästa sätt. Naturligtvis är du alltid varmt välkommen att höra av dig om du har några frågor och funderingar.

Din kropp behöver nu återhämta sig och du bör därför vara sjukskriven två till tre veckor efter operationen. Träning och andra fysiska aktiviteter ska också undvikas under denna perioden. Redan efter en vecka får du komma tillbaka till oss för din första kontroll där vi ser om att läkningen flyter på som planerat. Redan två veckor efter det är stygnen redo att tas bort.

Kombinera ingrepp

Smärtan är som mest intensiv de närmaste dagarna, men förebyggs av de smärtstillande mediciner som du får med dig hem från kliniken. Framförallt är det de tre första dagarna som känns mest besvärliga då svullnad och blåmärken inte riktigt hunnit lägga sig ännu. Nattetid är det därför väldigt bra om du sover med huvudet högt med hjälp av några extra kuddar. Efter ungefär 1-2 veckor märker du hur både svullnad och blåmärken börjar avta.

Vilka risker finns det med pannlyft?

Precis som med vanliga operationer finns det alltid flera risker att ta hänsyn till, inte minst när det sker under narkos. Av den anledningen gör vi därför alltid en hälsoundersökning vid din konsultation för att kunna vidta alla möjliga åtgärder i förebyggande syfte för att undvika dessa. Det är också viktigt för oss att du känner dig väl förberedd, informerad och trygg innan du gör ett beslut om att boka in en tid för operation. Exempel på risker är:

– Reducerad känsel i området där snitten gjorts
– Håravfall längs ärrbildningen
– Temporärt påverkade nerver

Trots att dessa är ovanliga och oftast går över helt av sig själv, är det alltid bra att överväga riskerna med ett pannlyft mot dess fördelar. Det finns också några komplikationer att ha i åtanke som är generella för alla typer av operationer som bland annat infektion, efterblödning eller proppbildning. Genom att erbjuda övernattning i priset förebygger vi så många onödiga risker som möjligt, och du skickas naturligtvis inte hem innan vi sett till att allt har gått precis som det ska.