Gynekomasti

Gynekomasti är en, inte helt ovanlig, åkomma som drabbar män och får brösten att växa och anta en närmast kvinnlig form. Många patienter söker sig därför sig till vår klinik för att genomföra en bröstförminskning för män.

Gynekomasti är en, inte helt ovanlig, åkomma som drabbar män och får brösten att växa och anta en närmast kvinnlig form. Många patienter söker sig därför sig till vår klinik för att genomföra en bröstförminskning för män.

Att brösten är ovanligt stora medför ingen fara i sig, men eftersom det kan ha en enormt stor påverkan på de sociala och sexuella delarna i livet väljer många att göra en operation. Du är varmt välkommen på en konsultation hos oss, vi hjälper dig att skapa en framtid full av självförtroende!

VARFÖR FÅR MAN GYNEKOMASTI?
Anledningarna bakom åkomman är väldigt varierande. Genetiskt arv, flera olika sjukdomar, mediciner och kraftig viktökning är några av orsakerna bakom gynekomasti. Ibland kan det även vara självförvållat, som vid ett långvarigt bruk av anabola steroider. I de allra flesta fall grundar det sig i förhöjda östrogennivåer och sänkta testosteronnivåer.

HUR GÅR EN BRÖSTFÖRMINSKNING FÖR MÄN TILL?
Man pratar ofta om två metoder för att förminska brösten hos män – fettsugning eller borttagning av körtelvävnad. Beroende på hur just ditt utgångsläge ser ut, väljer du tillsammans med din läkare ut antingen en av metoderna eller beslutar er för en kombination av de båda.

– Fettsugning: Detta är en metod som främst används vid de tillfälle då bröstens storlek till störst del beror på ett överskott av fett. Här lägger vi ett snitt i bröstet, vanligtvis nedanför eller i kanten av bröstvårtan. Därefter suger vi ut en lämplig mängd fett för att brösten ska få en manligare form.

– Avlägsning av körtelvävnad:
Har man väldigt mycket bröstkörtelvävnad räcker inte enbart en fettsugning till. Snitten läggs under vårtgården och man skär sedan bort överskottet av vävnad för att nå de resultat som du och din läkare kommit överens om.

Ingreppet tar normalt sett 1-2 timmar att genomföra, beroende på metod och omfattning. På vår klinik sker alltid en operation av gynekomasti under narkos med lokalbedövning för att göra förloppet så lindrigt som möjligt. Vi använder oss även av resorberbara stygn som försvinner av sig själv.

Så här går processen till hos oss

Innan du kan boka in en tid för operation, måste du först genomgå en konsultation på vår klinik. Här träffar du den läkare som kommer att genomföra ingreppet, som också gör en hälsoundersökning. Du får berätta om vilka önskemål du har och får ett gensvar om vilka möjligheter du har utifrån dina fysiska förutsättningar.

Kom gärna förberedd med alla dina frågor och funderingar nedskrivna då det är lätt hänt att man glömmer bort någonting man tycker är viktigt när man tar in mycket information. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg, informerad och förberedd innan vi bokar in en tid för operation. Känner du dig det minsta osäker kan du alltid kontakta oss vid ett senare tillfälle för tidsbokning.

På dagen för din operation kommer du till kliniken och anmäler dig, varpå du blir tilldelad ett eget rum. Här får du lite lugnande medicin, byter om till operationskläder och kopplar av en stund i väntan på din läkare. Ha gärna med dig hörlurar och lite musik medan du väntar.

När du och din läkare är redo tar ni några fotografier som vi sedan använder vid ditt kommande återbesök för att kunna jämföra med slutresultatet. Läkaren ritar sedan upp sin ritning på din kropp och följer dig in i operationssalen där du får träffa narkospersonalen som söver dig.

Operationen sker enligt din och läkarens överenskommelse och du får sedan vakna upp under bevakning på uppvaket. Smärtan brukar vara relativt mild efter ingreppet, men vi finns ändå nära till hands om du känner att du behöver smärtstillande. Du får sedan fortsätta vila upp dig och sova ut inne på ditt rum till morgonen därpå.

Det kan vara en fördel att ha med en stor t-shirt eller tröja med dragkedja eftersom du kommer vara lite öm i brösten. Vi ger dig sedan tydliga instruktioner som är viktiga att förhålla sig till efter en operation mot gynekomasti för att undvika några onödiga komplikationer.

Ungefär en vecka efter din operation är du välkommen tillbaka på ett kontrollbesök. Här tittar vi på hur bra du läkt och om svullnad och blåmärken har börjat lägga sig som de ska. Längre fram bokar vi in ett sista besök där vi gör en jämförelse med bilderna som togs strax före ingreppet.

TIDEN EFTER OPERATIONEN
De allra flesta av våra patienter upplever det postoperativa förloppet som väldigt milt. Man brukar inte känna något större behov av smärtlindring, men kan vid behov använda sig av exempelvis Alvedon. Svullnad och blåmärken är helt naturligt vid en bröstförminskning för män och försvinner ofta helt inom en månad.

Vi brukar rekommendera en veckas sjukskrivning från jobbet, beroende på vilken typ av arbete du utför. Tunga lyft och fysisk ansträngning bör undvikas under tiden du läker. Vanligtvis är man tillbaka med träning och motion efter en månad, men övningar som påverkar brösten bör undvikas i minst sex veckor.

RISKER OCH KOMPLIKATIONER VID INGREPPET
Operationer av gynekomasti innebär, som vid alla typer av operationer, en risk för infektion, blödning och ärrbildning. Du själv kan dock vidta ett flertal åtgärder för att minska risken för någon av dessa komplikationer genom att förhålla dig till de instruktioner angående hygien, vila, rökning och alkohol som du får av din läkare.

Man bör också vara informerad om att ett ingrepp mot gynekomasti i vissa fall kan leda till en viss asymmetri mellan brösten. Om detta mot all förmodan skulle inträffa kan man alltid justera detta i efterhand, tidigast ett halvår efter den första operationen. Jämför därför eventuella risker med ingreppets fördelar innan du gör ett beslut.