Gynekomasti

Gynekomasti är en, inte helt ovanlig, åkomma som drabbar män och får brösten att växa och anta en närmast kvinnlig form. Många patienter söker sig därför sig till vår klinik för att genomföra en bröstförminskning för män.

Att brösten är ovanligt stora medför ingen fara i sig men eftersom det kan ha en enormt stor påverkan på de sociala och sexuella delarna i livet väljer många att göra en operation. Du är varmt välkommen på en konsultation hos oss. Vi hjälper dig att skapa en framtid full av självförtroende.

VARFÖR FÅR DU GYNEKOMASTI?
Anledningarna bakom åkomman är väldigt varierande. Genetiskt arv, flera olika sjukdomar, mediciner och kraftig viktökning är några av orsakerna bakom gynekomasti. Ibland kan det även vara självförvållat, som vid ett långvarigt bruk av anabola steroider. I de allra flesta fall grundar det sig i förhöjda östrogennivåer och sänkta testosteronnivåer.

HUR GÅR EN BRÖSTFÖRMINSKNING FÖR MÄN TILL?
Vi pratar ofta om två metoder för att förminska brösten hos män – fettsugning eller borttagning av körtelvävnad. Beroende på hur just ditt utgångsläge ser ut väljer din plastikkirurg ut antingen en av de båda metoderna eller en kombination av de båda metoderna vilken teknik som om passar dig bäst.

– Fettsugning: Detta är en metod som främst används vid de tillfälle då bröstens storlek till störst del beror på ett överskott av fett. Här lägger vi ett snitt i bröstet, vanligtvis nedanför eller i kanten av bröstvårtan. Därefter suger vi ut en lämplig mängd fett för att brösten ska få en manligare form.

– Avlägsning av körtelvävnad:
Har du väldigt mycket bröstkörtelvävnad räcker det inte enbart med en fettsugning. Snitten läggs under vårtgården och din plastikkirurg skär sedan bort överskottet av vävnad för att nå det önskade resultatet.

Ingreppet tar normalt sett 1-2 timmar att genomföra beroende på metod och omfattning. På vår klinik sker alltid en operation av gynekomasti under narkos med lokalbedövning för att göra förloppet så lindrigt som möjligt.

Så här går processen till hos oss

Innan du kan boka in en tid för operation, måste du först genomgå en konsultation på vår klinik. Här träffar du den plastikkirurg som kommer att genomföra operationen som också gör en hälsoundersökning. Du får berätta om vilka önskemål du har och får ett gensvar om vilka möjligheter du har utifrån dina fysiska förutsättningar.

Kom gärna förberedd med alla dina frågor och funderingar nedskrivna. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg, informerad och förberedd innan vi bokar in en tid för operation. Känner du dig det minsta osäker kan du alltid kontakta oss vid ett senare tillfälle för tidsbokning.

Den dagen du ska opereras kommer du till kliniken och får duscha inför operationen och därefter klär du dig i klinikens morgonrock och kan vila i en säng. Vi gör allt för att minska risken för komplikationer och där ingår noggrann hygien. Du får lugnande och avslappnande medicin om du önskar det men även smärtstillande för att du ska ha det så bra som möjligt under och efter operationen.

Operationen sker enligt tidigare överenskommelse. Smärtan brukar vara relativt mild efter operationen men vi finns nära till hands om du känner att du behöver smärtstillande. Det kan vara en fördel att ha med en stor t-shirt eller tröja med dragkedja eftersom du kommer vara lite öm i brösten. Vi ger dig sedan tydliga instruktioner som är viktiga att förhålla sig till efter din operation för att undvika några komplikationer.

Ungefär en vecka efter din operation är du välkommen tillbaka på ett kontrollbesök. Här tittar vi på hur bra du läkt och om svullnad och blåmärken har börjat lägga sig som de ska. Längre fram bokar vi in ett sista besök där vi gör en jämförelse med bilderna före och efter operationen.

TIDEN EFTER OPERATIONEN
De allra flesta av våra patienter upplever det postoperativa förloppet som väldigt milt. Du brukar inte känna något större behov av smärtlindring men kan vid behov använda dig av exempelvis Alvedon. Svullnad och blåmärken är helt naturligt vid en bröstförminskning för män och försvinner ofta helt inom några veckor.

Vi brukar rekommendera en veckas sjukskrivning från jobbet beroende på vilken typ av arbete du utför. Tunga lyft och fysisk ansträngning bör undvikas under tiden du läker. Vanligtvis är du tillbaka med träning och motion efter en månad men övningar som påverkar brösten bör undvikas i minst sex veckor.

RISKER OCH KOMPLIKATIONER VID INGREPPET
Operationer av gynekomasti innebär, som vid alla typer av operationer, en risk för infektion, blödning och ärrbildning. Du själv kan dock vidta ett flertal åtgärder för att minska risken för någon av dessa komplikationer genom att förhålla dig till de instruktioner angående hygien, vila, rökning och alkohol som du får av din plastikkirurg.

Du bör också vara informerad om att ett ingrepp mot gynekomasti i vissa fall kan leda till en viss asymmetri mellan brösten. Om detta mot all förmodan skulle inträffa kan vi alltid justera detta i efterhand, tidigast ett halvår efter den första operationen.