Operationer

Bröstförstoring

På Reformkliniken är vi stolta över att erbjuda våra patienter den senaste teknologin och metoderna inom bröstförstoring. Med över 5000 framgångsrikt genomförda bröstoperationer har vi den erfarenhet och expertis som krävs för att förverkliga dina önskemål och mål.

För de flesta innebär ett bra resultat att man inte behöver tänka på brösten och att de känns som en helt naturlig del av kroppen.

Brösten är en viktig del i självbilden men de är också viktiga för hur man vill framstå för andra. För att känna sig trygg och bekväm i olika situationer, både med och utan kläder, underlättar det att brösten har en bra form och stabilitet.

Boka tid för konsultation

Beroende på förutsättningar och önskemål kan brösten bli mycket eller lite större och ibland inte alls större eftersom det går att kombinera en förminskning av det egna bröstet med inläggning av implantat.

För de flesta innebär ett bra resultat att man inte behöver tänka på brösten och att de känns som en helt naturlig del av kroppen.

Anledningen till att kvinnor inte trivs kan vara medfödda egenskaper som att brösten är små, ojämna eller uppfattas som avvikande, men det kan också vara resultatet av förändringar i samband med graviditet, amning eller viktförändringar av andra skäl. Risken för komplikationer är väldigt låg och materialet i bröstimplantaten är mera hållbart idag än tidigare.

Detta gör att de flesta kan få ett bra resultat med ett ingrepp. Kroppen ändrar sig över tiden och påverkas av graviditet och viktförändring även efter en operation så det är viktigt att vara medveten om att du kan komma att behöva ytterligare ingrepp i framtiden.

Om brösten har en bra form och huden har bra kvalitet räcker det att lägga in ett implantat men om huden är uttöjd och brösten hänger kan det krävas ett bröstlyft samtidigt.

Vid stor skillnad i bröstens storlek och form, så kallad ”asymmetri”, kan det ibland vara tillräckligt att använda implantat av olika storlek men det kan också vara nödvändigt med ett bröstlyft samtidigt.

Implantat

Motiva

Varför välja Motiva implantat? Motiva implantaten representerar toppen av innovation och säkerhet inom estetisk kirurgi. De är designade för att efterlikna den naturliga känslan och rörelsen hos bröstet, samtidigt som de erbjuder en extraordinär hållbarhet och flexibilitet. Med Motiva får du tillgång till:

  • Ett brett utbud av former och storlekar: Oavsett om du föredrar det mer traditionella runda implantatet för en ökad fyllighet eller det mer naturligt formade Ergonomix för en subtil förstärkning, har vi alternativet för dig.
  • Innovativa teknologier: Motiva implantaten är utrustade med TrueMonobloc® och ProgressiveGel Ultima™, vilket garanterar enastående styrka och en naturlig känsla. Dessutom erbjuder Q inside Safety Technology™ en spårbarhet som är oöverträffad, vilket ger dig extra sinnesro.
  • Ytor och texturer: Våra Motiva implantat har en unik yta skapad utan användning av främmande material, vilket möjliggör ett mer naturligt samspel med bröstvävnaden och bidrar till en naturlig rörelse.

Implantat

Bröstimplantat – Runda respektive droppformade implantat

Ett runt implantat är som en cirkel i bottenplattan, den del som placeras mot bröstkorgsväggen, medan formen anpassar sig efter hur mycket plats det har. Ett droppformat implantat har en bredd, höjd och projektion och de är tillverkade för att hålla en bestämd form i kroppen.

För den som önskar ett naturtroget resultat kan ett droppformat bröst vara idealet men ett runt implantat kan ha en droppform i kroppen.

Ett runt implantat kan till exempel placeras i kroppen genom en liten öppning i armhålan medan ett droppformat implantat kräver ett större ärr som placeras i vecket under bröstet.

Implantat

Silikonimplantat

Moderna bröstimplantat är tillverkade av silikon av en typ som i Sverige kallas ”geléhallon”, i Danmark ”skaerefast” och i engelskspråkiga länder ”gummy bear” eller ”cohesive”. Det betyder att innehållet är mjukt men inte flytande. Om implantatet skulle skadas stannar innehållet på plats istället för att rinna ut. Detta bidrar till att brösten kan hålla formen bättre och det minskar risken för komplikationer.

När ett främmande material placeras i kroppen skapar läkningen en hinna som kallas ”ficka” och den bidrar till att implantatet håller sig på plats och att den har den form som önskas.

Fickan bildas och stabiliseras under de första fyra veckorna men den kan påverkas upp till cirka tre månader efter operationen. Därför är den första tiden efter operation mycket viktig för hur brösten ska komma att se ut längre fram.

Normalt sett är fickan tunn och eftergivlig vilket gör att implantaten uppfattas som mjuka och en naturlig del av kroppen. Om fickan istället blir stram och tjock kommer bröstet att uppfattas som hårt och obekvämt. Fickan ska vara tillräckligt rymlig för att implantatet ska kunna ligga slätt. Om fickan blir för liten och stram kommer implantatet att bli påverkat i formen och ha veck på ytan. Om fickan blir allt tjockare och stramare påverkas formen allt mer och bröstet blir hårdare tills det är som en liten boll. Detta kallas kapselbildning och är en sällsynt komplikation som kan visa sig tidigt efter operationen eller först efter många år.

Ytan på ett implantat kan vara slät eller frostad. Frostade implantat kallas också ”texturerade” och ytan kan vara allt från kraftigt ruggad till nästan helt slät i känslan.

En kraftigt texturerad yta ska göra att implantatet ”växer fast”, en reaktion mellan kroppen och implantatet, vilket teoretiskt ska göra att implantatet håller sig bättre på plats. Tyvärr fungerar detta inte lika bra i praktiken utan implantaten kan få en så kallad dubbelkapsel som gör att det kan röra sig fritt inuti sin ficka. Det har då bildats en hinna på utsidan av implantatet och en hinna på insidan av kroppen.

Kraftigt texturerade implantat har också en starkare koppling till den mycket ovanliga tumörform, BIA-ALCL, som uppmärksammats på senare tid.

Implantat

Storlek på implantat

För att hitta rätt storlek på implantaten mäter vi bredden på bröstkorgen, bröstvårtans placering och de egna bröstens volym. Vi kontrollerar också hudens kvalitet, bröstkorgens form och bröstveckets placering. Alla dessa faktorer påverkar resultatet och det är viktigt att vara medveten om de egna förutsättningarna från början.

Bredden på implantatet ska anpassas efter kroppens förutsättningar och vilka önskemål du har. För dig som önskar ett naturtroget resultat ska måttet på implantatet passa med bredden på bröstkorgen. För dig som önskar ett mer överdrivet och onaturligt resultat ska måttet på implantatet vara för stort så att det fyller utanför bröstkorgen men också går högre upp på bröstkorgsväggen.

Det vi har minst möjlighet att påverka är avståndet mellan brösten i mitten, den så kallade klyftan. Klyftans bredd beror på hur nära brösten sitter från början och hur mycket bröstvävnad och underhudsfett du har som kan dölja implantatet.

Hur går en bröstförstoring till?

En tid för konsultation med en av våra plastikkirurger bokas till 30 minuter. Vi går igenom din hälsa och om det är något speciellt att tänka på med tanke på narkos och operation. Det viktigaste är att du ska få en bra bild av dina förutsättningar när det gäller operation och vad du kan förvänta dig.

Det är bra att du förbereder dig så att du vet vilket resultat du önskar dig och ta gärna med bilder till din konsultation så att vi kan diskutera dessa.

Vi undersöker och mäter dina bröst för att ha ett bra utgångsläge och kunna råda dig till bästa möjliga åtgärd.

Normalt sett är det tillräckligt med ett besök inför operation men om du känner en osäkerhet inför något så kommer du tillbaka så många gånger du behöver för att känna dig trygg inför operationen. Vi håller också kontakt inför och efter operationen så att du kan ställa frågor direkt till din plastikkirurg eller få hjälp av någon i vår engagerade personal.

Den dagen du ska opereras kommer du till kliniken och får duscha inför operationen och därefter klär du dig i klinikens morgonrock och kan vila i en säng. Vi gör allt för att minska risken för komplikationer och där ingår noggrann hygien.

Du får lugnande och avslappnande medicin om du önskar det men även smärtstillande för att du ska ha det så bra som möjligt under och efter operationen.

Vi önskar att du stannar över natten efter en bröstförstoring för att vi ska säkerställa bästa möjliga resultat och trygghet. Detta ingår i kostnaden för operation.

Du träffar din plastikkirurg eller sköterska vid uppföljning efter 1-2 veckor beroende på ingrepp. Efter detta håller vi kontakten för att kunna ge råd om hur du tar hand om dig på bästa sätt.

Du bokar en tid som passar dig cirka 3 månader efter operationen för att vi ska kunna utvärdera resultatet och se ett tidigt slutresultat. Det tar cirka ett år innan det kan betraktas som mera färdigt när det gäller ärr och att kroppen har anpassat sig helt till förändringen.

Komplikationer och dåliga resultat

Blödning, infektion och sårläkningsproblem är de vanligaste kirurgiska komplikationerna. Risken är minimal men för den som drabbas är det en stor påfrestning. Vi gör allt som är möjligt för att undvika och förebygga komplikationer och det är viktigt att den som opereras också gör det.

Rökning dubblar risken för alla typer av komplikationer. För att kroppen ska läka så bra som möjligt krävs det fyra veckor helt utan rökning. Alkohol ökar också risken för läkningsproblem och det är viktigt att vara mycket återhållsam cirka två veckor före operation.

Det som inte är egentliga komplikationer men som är ett dåligt resultat är till exempel: ”DB”, ”Bottoming out”, ”rippling” och muskelpåverka

Double bubble

DB eller Double Bubble betyder att bröstet inte uppfattas som en enhet utan bröstet hänger utanpå och har en synlig rest av det gamla bröstvecket. Risken för detta är störst om bröstet har dålig hudkvalitet och vecket är stramt och implantatet ligger nedom bröstvecket. Ibland går det att lösa genom att placera implantatet framför muskeln istället för bakom men många gånger krävs det ett bröstlyft för att bryta det gamla vecket

Bottoming out

Detta betyder att bröstet töjer sig på undersidan vilket gör att det sjunker ner och bröstet blir allt tunnare på undersidan. Det kan vara svårt att lösa eftersom det handlar om den egna kroppens hållfasthet men det kan vara aktuellt att byta implantat, sy ihop fickan där implantatet ligger eller göra ett bröstlyft.

Muskelpåverkan

Detta kan betyda många olika saker men när det gäller oönskade resultat så handlar det om både form och obehag. Alla bröst och implantat rör sig med aktivitet i bröstmuskeln.

En typisk effekt av implantat bakom bröstmuskeln är att de dras uppåt och utåt då du spänner bröstmuskeln och då deformeras bröstet men det återtar sin form då man slappnar av. Ett implantat framför muskeln ligger i kontakt med bröstmuskelns framsida och rör sig också då du spänner muskeln men det blir inte deformerat på samma sätt. I sällsynta fall är det förenat med smärta när du använder muskeln. Om besvären är uttalade kan det vara aktuellt att flytta implantaten och placera dem framför muskeln.

När det gäller komplikationer och oönskade resultat ingår det i klinikens garanti och korrigeras kostnadsfritt. Det är viktigt att veta att inte alla kan få samma resultat och målet är ”bästa möjliga resultat”. Vid konsultationen pekar vi på det som är speciellt för dig och om det är något i dina förutsättningar som vi särskilt måste tänka på.

Rippling

Rippling som oönskat resultat betyder att det blir en märkbar vågighet på implantatet. När implantatet ligger på en slät yta har det en slät form men när det placeras i kroppen är det alltid vågigt i kanterna. Implantat kan ha olika form, runda eller droppformade och de kan vara olika fasta men alla implantat har rippling i kroppen.

Om implantatet täcks av hud och muskel märks detta inte men om det är tunt mellan implantat och hudyta kan du lättare märka ojämnheterna. Det är viktigt att tänka på detta i förväg när du väljer implantat och den viktigaste faktorn som ökar risken för märkbar rippling är storleken i förhållande till kroppens mått och hudens kvalitet.

Kvalitetskontroll

Reformkliniken följer upp och utvärderar resultatet av operationer och har ett systematiskt kvalitetsarbete för att upptäcka eventuella problem.

För att kunna följa utvecklingen efter operation och kunna upptäcka eventuella problem som kan uppstå rapporterar Reformkliniken och andra seriösa kliniker till BRIMP, det nationella bröstimplantatregistret.